El rush final de preparar el BBF m’ha animat a recuperar aquest canal de comunicació per fer quelcom imprescindible: Convidar-vos-hi! És molt probable que ja tinguis el teu passi professional, si és que no, m’ho dius i ho gestionem.
Ens ha quedat una edició explendida que pinta espectacular. L’ubicació al pavelló 2 de Fira de Barcelona (Montjuïc) ja va demostrar l’any passat que és un emplaçament ideal. Còmode, ampli, cèntric… va fer lluir el festival. Repetim emplaçament, amb un any d’experiència al sarró que ens permet implementar lleugeres millores.
Aquest canal té una vocació professional, així que us parlaré més d’aquesta vessant. En primer lloc, InnBrew, The Brewers Convention el punt de trobada de professionals del sector. Zona d’expositors, formacions, networking… molt orgullós d’aquest projecte que planteja que som un sector prou madur com per tenir la nostra pròpia fira especialitzada. Aprofita-la i treu-li tot el suc!
I per altra banda, tota la feina que fem des del festival de la ma de cerveseres i distribuïdores per atraure professionals de l’hostaleria per mostrar totes les bondats de la cervesa artesana pot fer als seus establiments. El BBF sempre ha estat punta de llança per atraure nous públics i, des de fa uns anys, l’energia també es posa en captar nous establiments a la causa. Si estàs interessat, pregunta’m per les tres activitats només per professionals a l’aula gastronòmica el divendres.
La resta, ja ho deus saber. Les millors cerveseres locals i internacionals, selecció gastronòmica top, música, activitats,… la festa anual del nostre sector. Especialment orgullosos de ser activitat oficial en la celebració de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia aquest 2025. No us perdeu l’espai creat a tal efecte.
Creixem i naixem
Quan pretenia tenir continuïtat mensual amb Substack em vaig quedar al desembre, què no vaig trobar el moment d’escriure. I mira que tenia clara la noticia principal: Creixem i naixem!
En un entorn de cert desànim per alguns tancaments volia posar llum en els nous locals que s’obrien a Barcelona. Estava (estic) ultra-content de veure projectes com la nova fàbrica de Maresme Brewing a Badalona o el Bèsties Pardes a la Vila de Gràcia. Dos projectassos que continuen amb pas ferm.
Segur que em deixo més d’una, però també em ve al cap l’inauguració de la fàbrica d’El Gall Negre o els Galactic Bear que s’estan coent a foc lent a la Gràcia Nova.
No ens quedem només amb els tancaments (dolorosos) què ens perdem alegries!
Menno Olivier a La Pirata
Probablement ha estat la noticia dels primers mesos de l’any al sector. I l’he pogut viure de primera ma. Menno Olivier, fundador de la mítica De Molen als Païssos Baixos, ha esdevingut soci de La Pirata Brewing. Per tant, compartim projecte.
Està sent una experiència magnífica. En Menno ha aportat una barreja de veterania i experiència, amb energia i impetú. És un veterà i debutant a la vegada, la qual cosa és fabulosa. Amb el màxim respecte per tot allò que es venia fent bé, està aportant energia, noves idees i habilitats per fer crèixer i impulsar La Pirata a un nou nivell.
Es mantenen les dues marques (La Pirata i Menno Olivier) compartint infrastructures. Les sinèrgies de les dues marques estan sent potents i enriquidores. No deixo de recomenar-vos que tasteu les darreres cerveses que estan sortint. I com a experiment per donar valor a aquesta NL, us deixo un codi descompte del 10% a la nostra botiga online: MIKELRIUS.
BEER JUDGE
Han estat quatre mesos intensos com a jutge cerveser que em ve de gust compartir per aquí. El principal repte ha estat tornar a coordinar el jurat del Barcelona Beer Challenge en la seva desena edició. Plantejava una sèrie de reptes importants, com la implementació d’un nou software que va funcionar magníficament. Ja són deu anys d’aquest projecte de sector, que segueix complim el seu objectiu fundacional de difondre i donar valor a la cervesa de qualitat.
En aquests mesos he pogut participar a una nova edició del Birra dell’Anno (el camionat d’Itàlia), estrenar-me al Concours International de Lyon, sense oblidar de la feina a casa amb una nova Copa Maillard.
I al poc d’acabar el BBF agafo el repte majúscul de repetir experiència a la major i més prestigiosa competició del món, la World Beer Cup a Indianapolis, coincidint amb la Craft Brewers Conference & BrewExpo America. Una nova experiència brutal que complemento amb la primera visita a Mèxic a la Copa Centro MX. Quantes ganes de visitar aquell país!
BASQUELAND
Sembla inevitable no parlar del tema de moda del darrer mes: La compra d’una participació important de Basqueland per part d’Estrella Galicia. Ho he viscut amb una barreja de tristesa, pragmatisme i ganes de tenir cura.
Tristesa per què sóc defensor de la independència del nostre moviment artesà i crec que no són necessaris aquests acords per continuar fent bona feina. Tristesa, per què els desitjo molta sort, però la història ens diu que els darrers casos com aquest, no han funcionat bé: Birrificio del Ducato, De Molen, Nogne, Magic Rock o La Virgen. Entre les americanes, la llista també és llarga: Ballast Point, Wicked Weed, Cigar City, Stone, Elysian, Dogfish Head o Green Flash.
Pragmatisme per què obviament no és quelcom que jo pugui incidir i seguiran sent actors de sector. Així que entenent els canvis que vindran, demà torna a sortir el sol i hem de seguir treballant per dur bona cervesa a la major quantitat de gots possibles.
I ganes de tenir cura per què tinc uns quants amics a Basqueland als què els desitjo el millor i pateixo per ells amb segons quines crítiques. Internet és un pou d’odi i merda que en moments així sura massa. La crítica és sempre bona, però s’han passat algunes línies doloroses.
BASQUEWASHING
Parlant d’Euskal Herria vull posar el meu granet de sorra a difondre aquesta campanya creada per l’associació de cervesers que usen la marca col·lectiva Basque Beer. EH és un país amb una anomalia cervesera, no tenen cap cervesera industrial pròpia. Això provoca que tots els grans grups tinguin marques ‘basqueritzades’ en que es dissimula l’origen i on es fa la cervesa. Tots ells són casos diferents, però el focus es posa en Damm amb Keler i Oro Bilbao. Heienken amb 18/70. Mahou - San Miguel amb La Salve. Totes elles fàbricades fora de EH i amb voluntat de presentar-les el més basques possibles.
En aquest entorn, BASQUE BEER ha presentat aquesta campanya que parla del BasqueWashing que em sembla fantàstica. Mireu-la, us la recomeno:
Un gust llegir-te novament 🙂